1 aprilie 1941 – 80 de la masacrul de la Fântâna Albă, supranumit și Katyn-ul românesc

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă (pe teritoriul Ucrainei de astăzi), una din cele mai cumplite drame din istoria noastră. Atunci, la doar câţiva kilometri de graniţa cu România, 3.000 de români bucovineni, care doreau să se refugieze în Patria Mamă, au fost uciși. O delegație parlamentară a Alianței Pentru Unirea Romanilor a ajuns la Fântâna Albă pentru a cinsti memoria românilor care au fost secerați de gloanțele trupelor NKVD.

Pe 1 aprilie 1941, mii de români – femei, bărbați, copii, „purtând un steag alb, dar şi icoane, cruci şi prapuri din biserică” se îndreptau către frontiera cu România. Aceștia aflaseră, e la agitatori ai serviciilor speciale sovietice care au cutreierat satele pe Valea Siretului timp de câteva săptămâni, că, la aceasta dată, granița trasată în urma pactului Ribbentrop-Molotov se va deschise și se vor putea refugia în patria lor. Soldații sovietici, ascunși în pădure, au tras în ei în rafale, în poiana Varnița, la 3 km de granița română.  Cei care au supraviețuit, au fost urmăriți de cavaleriști și spintecați cu sabia.

Masacrul de la Fântâna Albă este o rană mereu sângerândă. Pe 1 aprilie 1941, 3000 de români și-au pierdut viața din iubire față de țară, neam, pământ și credință. Și-au dorit să traiască liber, nu sub teroarea bolșevică, și pentru aceasta și-au jertfit şi viaţa.

Este important să le cinstim memoria pentru că identitatea noastră, identitatea unui neam este formată atât din momente de bucurie, cât şi din tragedii. Viitorul comunităţii româneşti din Nordul Bucovinei, implicit al tinerilor de aici, depinde şi de cunoaşterea dramelor care ne-au marcat istoria”, a declarat deputatul AUR Călin Constantin Balabașciuc.

Sursa: agerpres.ro